2. Croatian TYA and Puppet theatres Showcase

  • Drugi po redu Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u organizaciji Kazališnog epicentra održao se od 08. do 12. travnja 2018. u Vinkovcima, Vukovaru, Zagrebu, Karlovcu, Zadru i Splitu. U prosincu 2018. raspisan je poziv na sudjelovanje e-mailom upućen kazalištima za djecu i mlade, lutkarskim kazalištima te kazališnim organizacijama. Istovremeno je preko mailing liste, društvenih mreža Kazališnog epicetra, HC Assitej i HC UNIMA-e te newslettera i službenih stranica Assiteja International odaslan poziv na prijavu za sudjelovanje inozemnim stručnjacima, producentima i menadžerima festivala te kazališnih kuća. Tako zamišljen, cilj showcase je prije svega bio prikazati i predstaviti najbolje hrvatske predstave kazališta za djecu i mlade i lutkarstva inozemnim gostima te na taj način posredovati u uspostavljanju međunarodne suradnje između hrvatskih umjetnika i međunarodnih festivala i kazališta.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka hrvatskog kazališta za djecu i mlade u sastavu Miran Hajoš (ravnatelj Kazališta Virovitica, predsjednik Kazališnog epicentra), Romano Bogdan (umjetnički direktor KD Pinklec, predsjednik HC Assitej), Jasminka Mesarić (predsjednica HC UNIMA), Iris Pavić Tumpa (ravnateljica Kazališta lutaka Zadar) te Leo Vukelić (član UO Kazališnog epicentra) odabrali su iduće predstave: Deveta ovčica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Najbolji prijatelji Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, Wanda Lavanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Sam na cijelom svijetu Gradskog kazališta lutaka Split, Karlson s krova i Nečisti i djevojka Kazališta lutaka Zadar, 2:14 h Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku, Kaštanka Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, A tko si ti KD Pinklec iz Čakovca, S razlogom umjetničke organizacije LOFT i KD Pinklec iz Čakovca, Moja obitelj i jedan jež Kazališta Smješko iz Zagreba Trg ratnika Umjetničke akademije u Osijeku i umjetničke organizacije Institucija te Baja buf umjetničkih organizacija VRUM i Kliker iz Zagreba. Cilj revije bio je prije svega prikazati najbolje hrvatske predstave kazališta za djecu i mlade i lutkarstva producentima kazališta i kazališnih festivala iz čitavog svijeta kojih se u Hrvatskoj tom prilikom okupilo 20-ak. Revija je popraćena u medijima i na društvenim mrežama, a rezultirala je višestrukom međunarodnom suradnjom (predstava Najbolji prijatelji Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcuna festivalu u Tel Avivu 2018, Morana Dolenc na festivalu u Tel Avivu 2019, predstava Kaštanka na festivalu u Havani 2020…).

Ukratko o epicentru
Kazališni epicentar je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja okuplja hrvatske strukovne udruge posvećene kazalištu za djecu i mlade.
Obratite nam se

Kazališni epicentar

Preradovićeva 44, Zagreb
+385 98 343 700
+385 98 816 883
info.theatreepicentre@gmail.com
kazalisniepicentar
Kako do nas