FESTIVAL MLADOG TEATRA

Teatar Epicentar je, u suradnji s Hrvatskim centrom UNIMA i Hrvatskim centrom Assitej, organizirao konferenciju održanu 12. – 15. rujna u Balama. Naziv konferencije bio je Europa i Azija: Kazalište za djecu i mlade i lutkarsko kazalište – sličnosti i različitosti, a na njoj su se tematizirale aktualne teme mladog teatra i teatra za mlade. Prisustvovali su joj i gosti predavači iz Kine, te Južne Koreje, a održana je i prezentacija predstavnice Azerbajdžana.

Sudionici konferencije bili su smješteni u kampu Mon Perin nedaleko Bala, dok se sama konferencija održavala u prostorima Kaštela Bembo u samom centru grada.

Konferencija je trajala četiri dana, a prezentacije su se održavale u prijepodnevnim satima, nakon čega su sudionici mogli diskutirati o prezentiranom i na taj način razmijeniti iskustva i ideje.  Svečano otvorenje održano je 12. rujna u 10.00 sati pozdravnim govorima predsjednika Teatra Epicentra Mirana Hajoša, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Roberta Raponje, predsjednika Hrvatskog centra Assitej Romana Bogdana, a kao predstavnik grada i domaćin pozdravio nas je i načelnik Edi Postroricchio. Otvorenju su nazočili i profesori i studenti stranih akademija, te Akademije u Osijeku, sudionici Festivala mladog teatra. Nakon pozdravnih govora, nazočnima su se predstavili voditelji raznih radionica Festivala mladog teatra u kojima su mogli sudjelovati za vrijeme trajanja Festivala (12. – 20. rujna). Radionice su se održavale svaki dan, a sudionici Festivala su svoj rad predstavljali ostalim sudionicima i građanima u večernjim izvedbama na pozornici postavljenoj ispred dvorca Bembo. U sklopu programa posjetitelji su u subotu, 14. rujna mogli pogledati monodramu Spavaju li ribe? u izvedbi Vjere Vidov, a u nedjelju 15. rujna u utvrdi Fort Forno nastupili su studenti iz Freiburga s predstavom Casanova koju su pripremili posebno za ovaj događaj. Za goste predavače na konferenciji, u petak, 13. rujna nakon održanih prezentacija u poslijepodnevnim satima organiziran je obilazak grada Pule, tijekom kojeg su uz Arenu posjetili i brojne druge značajne kulturne spomenike poput Kaštela, Malog rimskog kazališta, Foruma i Slavoluka Sergijevaca.

Konferencija je poslužila kao izvrsna platforma za razmjenu iskustava između europskog i azijskog svijeta teatra, te predstavljanje raznih festivala i projekata, kao i prilika za uspostavljanje kontakata i rađanje novih suradnji. Konferenciji je prisustvovala i viša stručna savjetnica u Službi za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Lidija Zozoli, što potvrđuje da je vrijednost konferencije prepoznalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Zbog toga se nadamo da ovo nije bilo posljednje takvo okupljanje, te da će narednih godina biti još i veće.

Ukratko o epicentru
Kazališni epicentar je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja okuplja hrvatske strukovne udruge posvećene kazalištu za djecu i mlade.
Obratite nam se

Kazališni epicentar

Preradovićeva 44, Zagreb
+385 98 343 700
+385 98 816 883
info.theatreepicentre@gmail.com
kazalisniepicentar
Kako do nas